Brugge, België: Jean de Boodt

Brugge, België

Wapenvoerder:
Jean (Jan) de Boodt, wethouder van Brugge, ridder, etc. stierf op 21 maart 1543 te Brugge en werd begraven in de St. Donat kerk te Brugge. Jean was gehuwd met Marie van de VELDE.

Wapenbeschrijving:
In zilver, een keper van sabel, vergezeld van drie boten van sabel.

Het schild:
Getobt met een helm van goud, en een helmkleed van zilver en sabel.

Helmteken:
Een eenhoorn van zilver.

“Transfiguratie van Christus” door Gerard David (1520), zijluiken door Pieter Pourbus (1573) met de portretten van Anselmus de Boodt, Johanna Voet en hun kinderen.Op de achterzijde van het rechterpaneel het geschilderde wapen waarop de boten in de bruine kleur geschilderd waren. Mogelijk is dit te verklaren omdat men in de middeleeuwen de bruine kleur niet alszodanig benoemde, tegenwoordig wordt hiervoor gebruikt: “in natuurlijke kleur”.

Het heilige bloed

Heilige Bloed basiliek op de Burg nr. 10 te Brugge, met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel (1139- 1149) en op de bovenverdieping de kapel waar de Relikwie van het Heilige Bloed bewaard wordt.
Zoals vele middeleeuwse kerken is de bouw van de Heilige Bloed basiliek ingegeven door de bemachtiging van een wonderbaarlijk relikwie. Graaf Diederik van den Elzas was gedurende de tweede kruistocht (ca. 1150) namelijk in het bezit gekomen van het Heilige Bloed (enkele druppels bloed van Jezus Christus) en gaf vervolgens de opdracht voor de bouw van de Sint Basiliuskapel, ook ten heiligen Bloede genaamd, die onderdak moest bieden aan het relikwie. Jaarlijks wordt het schrijn wat deze relikwie herbergt gedurende de Heilige Bloedprocessie (Hemelvaartdag) door de straten van Brugge gedragen in een optocht die zowel voor katholieken als andersgezinden beschouwd kan worden als een waar spektakel.
Het kostbaar schrijn, van goud en verguld zilver, waarin het Heilige Bloed wordt bewaard, bevindt zich tegenwoordig in een deel van de kerk waarvoor je entree moet betalen. Dit meesterwerk is vervaardigd door Jan Crabbe in 1614-1617. De benedenverdieping van de basiliek dateert nog uit de twaalfde eeuw. De bovenkapel is in de vijftiende eeuw verbouwd. Rondom de voet van dit schrijn staan de wapens afgebeeld van de 32 leden van de confrerie van het Heilige Bloed.
Hieronder het linker en rechter luik met de portretten van de leden van de Confrerie van het Heilige Bloed geschilderd (1556) door Pieter Pourbus.
Hieronder een schematische afbeelding waarop de plaats van de leden met de naam “de Boodt” staan afgebeeld:

Verstuur ons gegevens

Zonder uw hulp kunnen wij ons genealogische database niet verder uitbreiden met nieuwe gegevens. Dus heeft u gegevens die binnen de familienaam 'Boot' vallen stuur het ons aub door.

Ondersteun ons werk

Wij als genealogisch team familienaam 'Boot' hopen van harte dat u ons werk waardeert. Indien u ons wilt ondersteunen klik dan op onderstaande knop.