Ton Boot topsporter

De Kampioenenmaker
De Amsterdamse volksjongen Ton Boot, die tijdens zijn jeugd vele uren doorbracht op een basketballveldje op het Museumplein, was één van de beste spelverdelers van zijn tijd. Na zijn carrière als speler werd Boot een succesvol trainer.

Maar liefst elf keer werd hij kampioen met verschillende clubs in Nederland en België. Bovendien werd Ton inmiddels zeven keer uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Hij staat bekend als een man van discipline, respect, eerlijkheid en vooral inzet. Bij de Nederlandse Basketball Bond (NBB) is Boot Lid van Verdienste.

In 2006 werd Ton geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Ton Boot werd verkozen tot coach van het jaar 2004, hieronder een stuk daarover van het ANP gepubliceerd op zondag 13-03-2005:

PAPENDAL (ANP) – Ton Boot is gekozen tot coach van het jaar 2004. De basketbalcoach van MPC Capitals won de verkiezing onder zijn vakbroeders, die hem kozen boven de andere genomineerden Jac Orie (schaatsen), Cor van der Geest (judo) en Peter Pieters (baanwielrennen).

Volgens NOCNSF, de organisator van de verkiezing, leidde de ‘mix van het aansprekende oeuvre van Boot en zijn succes met de Capitals in 2004’ tot zijn uitverkiezing. Boot schonk de Groningse basketbalploeg in 2004 de eerste landstitel in 22 jaar. Als coach van het jaar volgt hij Guus Hiddink (2002) en Jac Orie (2003) op.

Voor aanvang van de bekerfinale tegen Landstede reikte voorzitter Erica Terpstra namens NOCNSF de bijbehorende onderscheiding uit.

Boot reageerde nuchter als altijd: “Ik vind het leuk, meer niet. Dit gaat over het verleden, ik kijk liever naar de toekomst.”

Ton ontvangt zijn prijs van Erica Terpstra

Hieronder een gedicht geschreven door Peter te Velde d.d. 14-03-2001:

Ton Boot, vader van het Nederlandse basketbal
Zijn blik verraadt een intens lijden,
doorleefde ogen die het geluk vermijden.
Minachting voor de wereld om hem heen,
in een land vol domkoppen voelt hij zich alleen

want wie heeft er in het nietige Nederland,
van basketbal ook maar enig verstand?
Hoe durven ze zijn aanpak te beoordelen,
zonder zelf ooit een bal te spelen?

Een leven lang werken aan de top,
levert slechts minimaal respect op.
Het is de tragiek van een mooie sport,
die in dit land nimmer als volwaardig gezien wordt.

Hij blijft een roepende in de woestijn,
en zal voor altijd een verslaafde zijn.
Ook al leidt eigenzinnig gedrag tot problemen
zijn kennis en succes kan niemand hem ontnemen.

Bronnen:
Leger des Heils
Wikipedia

Verstuur ons gegevens

Zonder uw hulp kunnen wij ons genealogische database niet verder uitbreiden met nieuwe gegevens. Dus heeft u gegevens die binnen de familienaam 'Boot' vallen stuur het ons aub door.

Ondersteun ons werk

Wij als genealogisch team familienaam 'Boot' hopen van harte dat u ons werk waardeert. Indien u ons wilt ondersteunen klik dan op onderstaande knop.