Klaas Boot, topsporter

Sporter in hart en nieren

Klaas Boot werd geboren op 5 augustus 1927 te Warmenhuizen. Klaas was een Nederlands turner en sportverslaggever. Hij kwam uit een sportieve familie, zijn vader Klaas senior deed in 1928 mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam. Alledrie diens zoons waren goede gymnasten, maar Klaas junior was de beste. Hij blonk vooral uit op het ‘paard voltige’.

Op 10 mei 1949 won hij in Amsterdam zijn eerste van tien achtereenvolgende Nederlands kampioenschappen. Het zouden er zeker elf zijn geweest wanneer het NK van 1953 niet was afgelast vanwege de Watersnoodramp. In 1956 werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

Hij overleed op 7 mei 2003 op 75-jarige leeftijd.

Klaas Boot junior was de beste gymnast onder de oudste drie zonen van Klaas Boot senior, die zelf ook een bekend turner was en deelnam aan de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam (zie WBW: Klaas Boot Sr.). Junior begon met turnen op 11-jarige leeftijd bij de Alkmaarse vereniging De Halter. Ruim tien jaar later werd Klaas Boot Jr. in 1949 voor de eerste keer turnkampioen van Nederland. Het onderdeel ‘paard voltige’ (turntoestel – paard – met twee beugels) was zijn sterkste punt. Maar ook zijn reuzenzwaai aan de hoge rekstok was vermaard.

Reuzenzwaai

In het boek ‘De Top 500’, met biografieën van de beste Nederlandse sporters in de twintigste eeuw, schrijft Hans van Zetten dat in Schoorl boven het podium zelfs een stuk uit het dak moest worden gezaagd om Klaas Boot zijn reuzenzwaai te kunnen laten maken.

Het kampioenschap in 1949 was het eerste van een reeks van maar liefst tien kampioenschappen. Het hadden er elf kunnen zijn, als het NK in 1953 niet zou zijn afgelast vanwege de Watersnood. In 1956 werd in januari en december een NK gehouden. Met ook tweemaal een titel voor Klaas Boot. In datzelfde jaar werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

Bij het NK 1959 – nota bene een ‘thuiswedstrijd’ in Alkmaar – eindigde Klaas Boot Jr. op de tweede plaats achter turner Willy Jaegers. Een jaar eerder was die volgorde nog andersom.

Televisiecommentator

Na zijn actieve loopbaan werd Klaas Boot turntrainer en internationaal scheidsrechter. Onder meer was hij zestien jaar trainer van ‘zijn’ club De Halter. Van 1963 tot 1987 was hij turncommentator van Studio Sport op televisie.

Voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook was hij erelid van de turnbond, de KNGU.

Avro Sportman van het jaar Klaas Boot (turnen)

Kampioen van Nederland turnen heren te Leiden (1954)

Verstuur ons gegevens

Zonder uw hulp kunnen wij ons genealogische database niet verder uitbreiden met nieuwe gegevens. Dus heeft u gegevens die binnen de familienaam 'Boot' vallen stuur het ons aub door.

Ondersteun ons werk

Wij als genealogisch team familienaam 'Boot' hopen van harte dat u ons werk waardeert. Indien u ons wilt ondersteunen klik dan op onderstaande knop.