John Wilkes Booth, moordenaar

Hoe John pas echt beroemd werd
John Wilkes Booth is wel degelijk de moordenaar van Abraham Lincoln maar over het hoe en waarom doen vele verhalen de ronde. Broodjes aap verhalen of feit? Oordeelt u zelf …

Op bijgaande afbeelding ziet u een tekening van de moord op Abraham Lincoln. Van links naar rechts: Henry Rathbone, Clara Harris, Mary Todd Lincoln, Abraham Lincoln en John Wilkes Booth. Hoewel het op deze prent lijkt alsof Rathbone de moord probeerde te verijdelen was hij pas op de hoogte van de aanslag toen het schot gelost werd.

John Wilkes Booth (10 mei 1838 – 26 april 1865) was een Amerikaans acteur die pas echt wereldberoemd werd toen hij Abraham Lincoln vermoordde. Hij werd geboren op een boerderij in Maryland. Zijn ouders waren Engels en emigreerden naar de Verenigde Staten in 1821.

Begin 1862 werd Booth gearresteerd en in St. Louis berecht wegens het uiten van kritiek op de overheid. Op Goede Vrijdag, 14 april 1865, kort nadat Robert E. Lee zich had overgegeven, was President Lincoln aanwezig in Ford’s Theater in Washington DC. Booth schoot Lincoln achter in het hoofd met een .44 kaliber Derringer pistool.

Is deze mummy werkelijk het lichaam van John Wilkes Booth?

de meeste historici stellen dat John Wilkes Booth, de moordenaar van Abraham Lincoln, gedood is in Garret’s barn op 26 april 1865. Omdat er zoveel mysterie om de autopsie and herbegrafenis van John hing, geloofden sommigen dat hij niet werkelijk die nacht stierf. Sommigen beweerden dat John eigenlijk was ontsnapt en dat de man die werd neergeschoten in die boerderij niet de echte John Wilkes booth was. Zij geloven ook dat, toen de Amerikaanse overheid ontdekten dat ze de verkeerde man te pakken hadden, zij – om de afgang tegen te gaan – de hele kwestie in de doofpot stopten.

Deze controverse luwde tegen de tijd dat de samenzweerders hun test hadden doorstaan. Er werden in 1867 nog een paar korte geruchten de wereld in geholpen toen de John Surratt rechtszaak voorkwam maar die vervlogen ook spoedig. In het voorjaar van 1889 stond er een stuk in de krant dat versloeg dat John aan de dood was ontsnapt in de brandende boerderij, destijds in 1865, en dat hij gevlucht was naar Zuid-Amerika. Tot aan 1903 werd er niet meer gesproken over de eventuele vlucht van John Wilkes Booth.

Johns’ tweede carriere

Wat dit alles nog curieuzer maakt is het verhaal dat er later een gemummificeerd lijk opdook waarvan men beweerde dat het het lichaam van john Wilkes Booth was. Er zit hier een hele geschiedenis aan vast maar samenvattend kan gesteld worden dat deze mummie een hele tijd heeft meegereisd met een circus gezelschap. Deze exploiteerden de mummie als de wereldberuchte moordenaar van president Lincoln.
Ondanks het feit dat er een officieel onderzoek is geweest waarbij is vastgesteld dat het inderdaad John Wilkes Booth betrof blijkt toch dat het het lichaam van ene David E. George is.
(het hele verhaal)

Bronnen:
– HistoryBuff.com (niet meer beschikbaar)
Wikipedia
History.com

Verstuur ons gegevens

Zonder uw hulp kunnen wij ons genealogische database niet verder uitbreiden met nieuwe gegevens. Dus heeft u gegevens die binnen de familienaam 'Boot' vallen stuur het ons aub door.

Ondersteun ons werk

Wij als genealogisch team familienaam 'Boot' hopen van harte dat u ons werk waardeert. Indien u ons wilt ondersteunen klik dan op onderstaande knop.